Smartphone foto’s zijn dik oké !

Je hebt fotografen die ze verafschuwen, smartphone foto’s, en je hebt er die er zelf gretig gebruik van maken en fan zijn ! 
Team 2 hier ! 

Uiteraard zijn foto’s met een ‘echte’ camera van een technisch betere kwaliteit en heb je er veel meer mogelijkheden mee maar wil dat zeggen dat je geen leuke, mooie foto’s kan maken met een smartphone? Hell no ! 

Voor mij gaat fotografie om veel meer dan een technisch correcte foto. Licht, compositie, wat een foto vertelt en je doet voelen is minstens even belangrijk of misschien zelf belangrijker voor mij. Ik vind dus niet dat je zogezegd goeie foto’s kan maken enkel en alleen met een ‘dure’ camera. Wat ben je met een foto die misschien 100% technisch oké is maar niets vertelt, je niets doet voelen?

Ik heb zelf al foto’s gehad die misschien niet 100% scherp waren maar waar ik echt blij mee was en waar ik nog steeds met plezier naar terugkijk. Omdat de foto’s iets losmaken, iets vertellen, mij terugbrengen naar dat moment.

Ik neem dus zelf regelmatig foto’s met mijn smartphone en heb hier echt al mooie en leuke foto’s mee kunnen maken. Een smartphone is gewoon ook super gemakkelijk want je hebt het altijd bij en je kan dus op elk moment een foto nemen. Ideaal dus om die spontane, onverwachte momenten, die vaak de leukste zijn, vast te leggen. Bovendien moet je niet altijd je camera meesleuren, wat zeker op reis een voordeel is ! 

Daarnaast is de kwaliteit van smartphone camera’s de laatste jaren ook echt wel zot verbeterd. 

Jullie kunnen dit sowieso ook met jullie smartphone ! Daarom deel ik met veel plezier enkele tips om nog betere smartphone foto’s te maken ! 

Tip 1: Maak je lens schoon !

Klinkt misschien grappig maar wordt echt heel vaak vergeten en kan er echt voor zorgen dat je geen mooie foto hebt. Je gebruikt je smartphone super veel, steekt hem in je broekzak, in een tas waardoor de kans groot is dat de lens van je smartphone camera vuil of vettig wordt. Maak dus regelmatig de lens van je smartphone camera schoon. Het duurt slechts enkele seconden maar kan echt het verschil maken !

Tip 2: Let there be light !

Smartphone camera’s en donkere ruimtes zijn vaak niet de ideale combo. Smartphone camera’s werken het beste als er voldoende licht is. Ideaal hiervoor is bv. in de buurt van een raam. Bovendien zorgt het licht dat binnenvalt via het raam voor een heel mooie en natuurlijke sfeer ! 

Tip 3: Be careful met zoomen !

Sowieso gebeurt het dat een onderwerp dat je wil fotograferen iets verder staat. Zoomen maar? 
Persoonlijk ben ik geen fan van zoomen met je smartphone aangezien dit toch wel snel tot kwaliteitsverlies leidt.

Een smartphone camera heeft een digitale zoom en de duurdere smartphones hebben vaak ook nog een optische zoom. De optische zoom zorgt voor geen of amper kwaliteitsverlies maar is helaas beperkt qua zoom. Met de digitale zoom kan je vaak het meeste zoomen maar deze zorgt snel voor korrelige, onscherpere foto’s omdat je de foto ‘kunstmatig’ gaat inzoomen.

Daarom probeer ik nooit meer te zoomen dan de maximale optische zoom van mijn smartphone. Wil ik toch nog dichter komen bij mijn onderwerp, dan ga ik zoomen met mijn voeten. Simpelweg door mij gewoon dichter te verplaatsen naar mijn onderwerp. Easy peasy !

Maarrr eumh, wat als ik mij niet dichter kan verplaatsen? Dan neem ik gewoon de foto zonder te zoomen of tot maximaal de optische zoom en snij ik hem daarna bij met een bewerkingsapp. Persoonlijk vind ik dat je hierdoor het minste kwaliteitsverlies hebt !

Tip 4: Let’s get physical !

Om een foto te maken met je smartphone heb je 2 mogelijkheden:

  1. Je kan op de camera knop duwen op het scherm
  2. De meeste smartphone’s hebben ook een fysieke knop, vaak de volumeknop aan de zijkant, om een foto te maken

Persoonlijk neem ik steeds foto’s door de volumeknop aan de zijkant van mijn smartphone in te duwen. Ik vind dat ik hierbij mijn smartphone stabieler vast heb in plaats van op het scherm te duwen, wat positief is voor de scherpte van mijn foto.

Ik zou zeggen, probeer beide gevallen eens en kijk in welke situatie je het gevoel hebt dat je je smartphone het meest stabiel vast hebt.
Probeer je smartphone in beide gevallen ook steeds met 2 handen vast te houden. Dit zorgt sowieso voor meer stabiliteit.

Tip 5: Geef je smartphone wat extra tijd !

Deze tip hangt wat samen met de vorige tip en kan voor scherpere foto’s zorgen. Soms kan het gebeuren dat er een kleine vertraging zit tussen het moment dat je duwt om een foto te nemen en je smartphone effectief de foto neemt. Beweeg daarom je smartphone niet meteen nadat je geduwd hebt om een foto te nemen maar wacht steeds 1 à 2 secondjes extra om er zeker van te zijn dat je smartphone de foto al effectief genomen heeft.

Tip 6: Bepaal zelf wat scherp moet zijn !

Als je de camera van je smartphone richt naar je onderwerp, zal de smartphone automatisch kiezen wat scherp moet zijn. Uiteraard zal dit niet altijd kloppen dus daarom is het beter om gewoon zelf te kiezen wat scherp moet zijn. Dit kun je doen door gewoon is te tikken op het onderwerp dat je scherp wil. Een ‘rond bolletje’ of ‘vierkantje’ zal verschijnen rond het onderwerp waarop je getikt hebt om aan te geven dat hierop scherp zal gesteld worden. Heel makkelijk om te doen !

Tip 7: Verticaal is not always the way to go !

Het meest van de tijd maken we verticale foto’s met onze smartphone. Ergens wel logisch aangezien we onze smartphone het meest van de tijd zo vasthouden. Maar wijk hier op tijd en stond eens van af en maak ook horizontale foto’s met je smartphone. Je zal merken dat dit leuke foto’s zal opleveren !

Tip 8: vermijd de flits !

Ik probeer de flits van mijn smartphone camera niet of zo min mogelijk te gebruiken. De flits is namelijk fel en zorgt voor hard, rechtstreeks licht. Dit zorgt voor harde schaduwen en vaak overbelichte foto’s. Absoluut niet flatterend.

Dus daarom is het beter om de flits standaard uit te zetten zodat de camera deze niet automatisch gaat aanzetten. En zet hem enkel aan als het echt niet anders kan !

Tip 9: Bewerken !

Instagram filters om onze foto’s te bewerken, we kennen ze allemaal en hebben ze waarschijnlijk allemaal ook al is gebruikt.

Bewerken is dan ook een heel belangrijk iets geworden vandaag de dag. Bloggers, professionele fotografen, we doen het allemaal.
Ik denk dat ik quasi al mijn foto’s bewerk, zowel diegene die ik met mijn camera neem als diegene met mijn smartphone. Het is niet gewoon de finishing touch aan je foto maar zorgt er voor dat je foto naar een hoger niveau getild wordt.

Ikzelf ben geen fan van de Instagram filters omdat ik ze niet zo goed vind, je er niet veel kan aan aanpassen en ze ook al massaal veel gebruikt zijn. Gelukkig zijn er vandaag de dag heel wat apps om zelf je foto’s te bewerken. Persoonlijk vind ik dat er eentje met kop en schouders bovenuit steekt: LIGHTROOM

Met Lightroom kan je super makkelijk licht, kleuren, schaduwen en contrast aanpassen. Je zal versteld staan hoe met enkele kleine aanpassingen je foto nog beter zal worden ! Lightroom is echt een aanrader en bovendien helemaal gratis op de smartphone !

Maar misschien de belangrijkste tip van allemaal:

Ongeacht of je nu een ‘dure’ camera hebt of gewoon een smartphone: ga voor leuke foto’s, foto’s die iets vertellen, je iets doen voelen en waar je later met plezier zal op terugkijken ! 

Info@jdb-fotografie.be – +32 477 66 19 44