Spontane foto’s zijn de max !

Schoolfoto’s, we hebben het allemaal meegemaakt en waarschijnlijk herinneren we het ons nog allemaal goed ! 
Verplicht mooi rechtop zittend, recht in de lens kijken en de ‘Cheeeeese’ of ‘Spaghetti’ lach om de tandjes te tonen.

I know, het moet allemaal snel gaan bij schoolfoto’s. Maar het zorgt vaak voor geforceerde foto’s zonder emotie ! Not my cup of tea ! 

Welke foto’s vind je van jezelf vaak het mooiste: de volledig afgelikt, geposeerde foto of de spontane foto?

Waarschijnlijk zal je kiezen voor de spontane foto ! Logisch ook !

Bij kinderen is dit nog meer het geval. Want afgelikt, lachen op commando, recht in de lens kijkend en mooi rechtop zittend, das nu eenmaal niet hoe een kindje is.
Bij een kindje denken we aan onvoorspelbaarheid, gekke bekken, speelsheid, chaos, fantasie, vaak het concentratievermogen van een goudvis en soms zijn het gewoon kleine monstertjes 🙈

En das juist wat een kindje zo leuk en echt maakt !
Daarom zijn het ook mijn favoriete wezentjes om te fotograferen ! 

Dus daarom ben ik zo’n fan van spontane kinderfoto’s zonder geforceerd geposeer maar waar de kinderen gewoon zichzelf kunnen zijn.

Je zal merken dat deze foto’s je echt een gevoel zullen geven en heel herkenbaar gaan aanvoelen. Zalig toch om een foto van je kindje te zien en te kunnen zeggen: ‘Das nu eens exact hoe hij/zij is’

Bovendien is er dan geen strijd nodig met je kindje waar je als het ware smeekt om eens mooi op de foto te staan. Win-win situatie !

Misschien denk je wel: Allemaal goed en wel maar jij kent mijn kindje en zijn/haar karaktertje niet’ 🙈

No worries, met onderstaande tips maak jij binnen de kortste keren ook mega spontane foto’s en zal je zien dat je kindje het echt leuk gaat vinden !  

 1. Fotografeer je kindje tijdens de gewone, dagdagelijkse momentjes: tijdens het spelen, puzzelen, tekenen, tandjes poetsen, al rondcrossend in de tuin, …
  Mogelijkheden genoeg en vooral geen geposeer ! Je kindje heeft totaal niet het gevoel van een fotosessie en kan dus gewoon lekker zichzelf zijn.
 2. Maak er echt iets leuk van zodat het absoluut niet als een opdracht of verplichting aanvoelt voor je kindje. 
 3. Ga niet enkel voor de leuke momenten maar fotografeer ook de frustratie momenten. Boze momenten omdat je – how dare you – de iPad hebt afgezet, de strijd om je kindje toch groenten te laten eten, het dramatisch wenen gecombineerd met op de grond gaan liggen, … 
  Heerlijke momenten om te fotograferen ! Deze leveren vaak nog de leukste beelden op en je zal er later hard mee moeten lachen als je erop terugkijkt.

Krijg je alleen maar spontane, echte foto’s als je jouw kindje fotografeert in hun dagdagelijkse momentjes zonder enig ‘geposeer’?

Nee hoor ! Ook iets meer ‘geposeerde foto’s’ kan je heel spontaan maken ! 

Geposeerd is misschien niet het juiste woord, maar laten we het ‘gestuurd spontaan’ noemen. Foto’s waarbij je kindje wel ‘poseert’, maar nog steeds op een heel spontane, natuurlijke manier.

Hierbij is het belangrijk dat je het leuk maakt en je kindje dingetjes laat doen tijdens het fotograferen. De kans is groot dat ze helemaal gaan vergeten dat er een camera of smartphone op hen gericht is waardoor de foto’s heel spontaan en echt zullen aanvoelen !

Met onderstaande tips wordt je een pro in je kindje ‘gestuurd spontaan’ op de foto te zetten:

 1. Laat je kindje springen, tuimelen, grappige bewegingen doen
 2. Speel kleine spelletjes: staar wedstrijd, om ter luidste lachen, meest gekke bek, …
 3. Zoek een onschuldige vrijwilliger en laat deze gekke dingen doen. Ik denk dat veel papa’s hem al voelen aankomen 😉
 4. Vertel mopjes
 5. Laat je kindje helemaal gek doen. Wel zorgen dat er geen gewonden vallen 🙈


Mogelijkheden genoeg ! 

Dit is wat je krijgt als je een kindje echt laat poseren en heel bewust vraagt om te lachen. Een heel geforceerde en onnatuurlijke foto. Chandler Bing is that you? 

Zelfde kindje maar deze keer ‘gestuurd spontaan’ gefotografeerd door hem als een dirigent zijn armen te laten bewegen. Veel spontaner en echter, niet? Dat hij zot is van muziek en dansen hielp super goed om hem zo te laten bewegen.

Dus denk na wat je kindje allemaal leuk vindt en speel hier op in ! 

Wil je nog meer tips? Schrijf je dan snel in en ontvang gratis de tips !

Info@jdb-fotografie.be – +32 477 66 19 44