Een visueel dagboek van je leven !

JDB-Fotografie - 365 challenge

Weer een jaar voorbijgevlogen. Herkenbaar gevoel op 1 januari?

Crazy toch hoe snel een jaar voorbij gaat. Niet verwonderlijk eigenlijk als je erover nadenkt: onze dagelijkse rat race ! 
Elke dag lopen we van hier naar daar, van de ene afspraak naar de andere. Feestje hier, feestje daar. En voor we het weten zitten we weer kroketjes te eten op 1 januari samen met de grappige/zatte nonkel.

JDB-Fotografie - Rat race 1

Door deze rat race leven we vaak niet zo bewust en ‘vergeten’ we allerlei momenten in een jaar. De grote, zogezegde belangrijke momenten herinneren we ons vaak wel nog omdat we daar sneller wat foto’s van zullen maken. Verjaardagen, vakantie, belangrijke feestjes, …

Maar de kleine momentjes zoals gewoon samenspelen met de kindjes, een leuke wandeling, een grappig momentje samen, mooie wolken en licht, herinner je je deze momenten nog van het afgelopen jaar? Waarschijnlijk niet en dit zal heel herkenbaar aanvoelen bij veel mensen.

Raar eigenlijk hé, want een jaar bestaat voornamelijk uit zo’n kleinere, dagdagelijkse, spontane momenten. En toch hebben we hier vaak geen foto’s van omdat ze zo vanzelfsprekend lijken en we ze dus vergeten. Maar het zijn net deze momenten die ons vormen, ons typeren en vaak zo waardevol zijn. 

Ik denk dat heel veel mensen de afgelopen weken dit zelf ondervonden hebben doordat we onze rat race verplicht moesten stoppen door Corona. Veel mensen zijn gaan genieten van kleine dingen: een wandeling, samen een spelletje spelen, samen ontbijten, …

365 day challenge

Omdat ik zelf ook een kleine rat was in deze rat race, besloot ik enkele jaren geleden om hier verandering in te brengen en iets bewuster te gaan leven: 

Ik ging de 365 day challenge aan !

Gedurende een jaar heb ik elke dag een foto genomen om zo een visueel dagboek te maken van mijn leven. De onderwerpen van de foto’s waren eender wat. Dingen die mij opvielen, dingen die mij een gevoel gaven, dingen die ik meemaakte… 
Eten, licht, wolken, drankflesjes, lampen, mensen, name it en ik zal het waarschijnlijk gefotografeerd hebben. Nooit gedacht dat ik zoveel interessante zaken heb staan in mijn appartement of dat ik zo blij zou worden van een leuke foto van een waterflesje.

Ik heb soms echt gevloekt als ik ’s avonds laat nog geen foto had maar deze 365 day challenge heeft mij vooral doen vertragen, genieten van de gewone, dagdagelijkse dingen, de kleine gelukskes.

JDB-Fotografie - 365 challenge

Naar je werk rijden en niet exact weten welke straten je allemaal genomen hebt, wat je allemaal gepasseerd bent. Herkenbaar?🙈⁠
Ik heb het zo vaak voorgehad !

Tijdens de 365 day challenge ben ik tijdens mijn dagelijkse rit naar mijn werk meermaals gestopt om iets te fotograferen dat mijn aandacht trok. Iets waar ik waarschijnlijk al 100 keer voorbij gepasseerd was, maar mij nooit echt opviel.⁠ Crazy hoe je zo snel voorbij gaat aan iets en mooie momenten mist omdat je ze te vanzelfsprekend vindt of ze wel waarneemt maar in een soort van waas en niet bewust.

Of vaak meer bezig zijn met de dingen van morgen, volgende week, volgend jaar en niet het hier en nu beseffen. Ook herkenbaar waarschijnlijk?

Zo typisch voor onze huidige maatschappij en I admit, ik deed het gewoon ook allemaal. Nog steeds waarschijnlijk op sommige momenten.

Maar door de 365 day challenge begon ik de dingen wel bewuster te beleven, meer op dingen te letten, vaak kleine, dagelijkse dingen. Zaken die ik misschien anders nooit zou opmerken door de dagelijkse rush. Meer in het hier en nu leven.⁠ 

Ik nam niet langer enkel foto’s van de grote, belangrijke momenten maar vooral van de kleine, dagdagelijkse momentjes. Terwijl ik mij waarschijnlijk anders enkel deze grote momenten zou herinneren en misschien 70% van een jaar gewoon zou vergeten, heb ik nu een visueel dagboek van een volledig jaar in mijn leven ! 

Dankzij de foto’s heb ik een tastbare herinnering aan een volledig jaar en kan ik dit jaar helemaal herbeleven. Wanneer ik nu naar de foto’s terugkijk, kan ik deze meteen linken aan momenten uit dat jaar en deze echt herbeleven. Waar ik was, met wie ik was, waneer..
Omdat je alles zo veel bewuster beleeft en de foto’s je terugbrengen naar die momenten !

‘T is aan jou ! 

Heb ik je enthousiast gemaakt om zelf een 365 day challenge te doen? Ik kan het je alleen maar aanraden ! 

Je gaat veel bewuster gaan leven en veel meer genieten van die kleine momentjes die vaak het mooiste zijn ! Het geluk zit in kleine dingen zeggen ze. Ik kan het alleen maar beamen !

Bovendien maak je geweldige herinneringen waar je met veel plezier op zal terugkijken !

Zie je elke dag een foto maken gedurende een jaar niet direct zitten? No problemo ! Er zijn namelijk heel wat variaties op de 365 day challenge.
Je kan elke week een foto nemen, om de 2 weken, elke maand. Daarnaast kan je ook met thema’s gaan werken: enkel kleurenfoto’s, enkel zwart/wit, steeds rond hetzelfde onderwerp, deze locatie. 

Mogelijkheden genoeg ! 

Als jullie de challenge doen, laat het me zeker weten ! Ik ben zeer benieuwd naar jullie foto’s !

3 op een rij !

Met mijn fotografie wil ik net hetzelfde doen als bij de 365 day challenge ! Ik wil tastbare herinneringen maken en jullie verhaal vertellen. Van grote momenten maar vooral van jullie kleine momentjes. Een bepaalde gezichtsuitdrukking, een lach, grappige dingetjes van jullie gezin. Ze zijn zo bijzonder en zo om te koesteren !

Denk maar eens aan hoe je baby’tje verandert het 1e levensjaar: de 1e pap, het hoofdje rechtzetten, leren kruipen, de eerste woordjes, de eerste stapjes. 
Of hoe je kinderen op 1 jaar tijd veranderen ! 

Maarom waarom maar 1 keer herinneringen maken in een jaar ? Maak tastbare herinneringen van alle deze momentjes zodat jullie ze allemaal kunnen herbeleven en koesteren, voor eeuwig en altijd ! 

Daarom heb ik een nieuwe formule:

JDB-Fotografie - 3 op een rij

Op 3 verschillende tijdstippen in 1 jaar kom ik langs voor een fotosessie ! 

  1. 3 fotosessies in 1 jaar
  2. 3 keer tastbare herinneringen zodat jullie een jaar volledig kunnen herbeleven
  3. Jullie bepalen volledig zelf wanneer de fotosessies plaatsvinden
  4. Jullie bepalen zelf het soort fotosessie. Willen jullie de ene keer een sessie in de tuin en de andere keer een kerstsessie. Alles is mogelijk ! 

P.s. Voor diegene die ook zo fan zijn van de kleine momenten, er is een geweldig boek over kleine gelukskes:  ‘#kleingelukske’

JDB-Fotografie - klein gelukske

Info@jdb-fotografie.be – +32 477 66 19 44