Fototips om zelf super leuke foto’s te maken

Tip 1: Let op kleine dingen

Een bepaalde gezichtsuitdrukking, een lach, licht dat op een bepaalde manier binnenvalt, grappige dingetjes van je kindje. Het zijn vaak deze dingen die we vanzelfsprekend nemen maar juist diegene die iemand zo typeren, zo herkenbaar maken. Zalig toch om een foto van iemand te zien en te kunnen zeggen: Das nu eens exact hoe hij/zij is.

Een tijdje geleden kreeg ik volgende opmerking van een mama: “Bedankt voor deze prachtige foto van mijn dochter. U hebt de essentie van haar persoonlijkheid gevangen”. Ik vond dit een super leuk compliment want daar doe ik het uiteindelijk voor !

Tip 2: Ga voor echte foto’s, geen afgelikte

Leg je kind vast zoals hij/zij echt is. Dus geen schoolfotograaf poses, verplicht in de lens kijken, ‘cheeeeeeese’.
Zodat als je de foto ziet, je je kindje echt herkent. Uiteindelijk is je kind wie hij/zij is en daar moet je juist trots op zijn. Heeft je kindje zin om zijn tong uit te steken, onderste boven te hangen? Verplicht hem/haar dan niet om mooi recht te gaan zitten voor de foto maar laat hem/haar gewoon doen. 

Verplicht je kindje dus niet altijd om te poseren maar fotografeer hem/haar ook juist niet poserend. Tijdens het spelen, tekenen, puzzelen, tandjes poetsen,… Mogelijkheden genoeg !
De foto’s zullen super spontaan zijn en geen discussies met je kindje waar je hem/haar bijna smeekt om eens te poseren voor de foto.  

Dus een win-win situatie !

Tip 3: Volledige handen/voeten

Dit is iets wat ik geleerd heb van een andere fotograaf en I totally agree: als de handen en voeten van je kindje op de foto staan, zorg dat deze er volledig opstaan. Halfafgekapte handen/voeten zorgen er voor dat er iets wringt in de foto. Dus ga voor volledige handen en voeten ! 

Tip 4: Less is more

Het is belangrijk dat je foto geen kakofonie is van verschillende dingen, kleuren. Het is belangrijk dat de focus naar het onderwerp gaat en dat er niet te veel afleiding is in de foto. Vermijd dus zoveel mogelijk drukke achtergronden, mix van verschillende patronen,…

Wees ook zuinig op kleuren. Te veel kleuren of te felle kleuren zorgen vaak voor een druk gevoel in je foto en gaan voor afleiding zorgen. Mijn voorkeur gaat uit naar groene kleuren in combinatie met bruin/oranje. Die herfstachtige, cosy sfeer. Ook pastelkleuren vind ik heel leuk. Deze zorgen voor een zachte, natuurlijke sfeer. Pastelkleuren zijn een ideale combo met natuurlijk licht dat binnenvalt via bv. het raam.

Probeer ook te letten op de kleding van je kindjes. Iets groen gemengd met roze is misschien niet direct de beste combo ! 

Tip 5: Het midden is not always the way to go

Zet je kindje niet steeds pal in het midden. Dit is redelijk standaard en is het juist niet leuker om hier soms eens van af te wijken. Dus durf je kindje eens juist niet in het midden te zetten. Je zal merken dat dit vaak leukere beelden zal opleveren.

Tip 6: Be prepared and be patient

Ook al voorgehad dat je een bepaald moment van je kindje wou fotograferen en dat je dan net dit moment mist, omdat je net te laat was, omdat je je net aan het verplaatsen was?

Het is inderdaad verleidelijk om je steeds te verplaatsen, steeds op zoek naar de zogezegde ideale positie. En kindjes zijn inderdaad onvoorspelbaar, wat het niet makkelijk maakt.

Maar om dat ene moment toch te kunnen vastleggen, moet je je voorbereiden en geduldig zijn. Ondanks dat kinderen onvoorspelbaar zijn, kan je soms al wat vooruit gaan denken en bepaalde situaties toch gaan ‘voorspellen’. Als je kindje bv. een toren aan het bouwen is, is de kans groot dat die ooit zal omvallen. Als je dit moment en de reactie van je kindje hierop wil fotograferen, zoek dan een goeie plaats en wacht geduldig af, drama verzekerd 🙂 

Info@jdb-fotografie.be – +32 477 66 19 44