Kinderlijk enthousiasme !

JDB-Fotografie - kinderfotograaf

Heerlijk toch om een kind enthousiast en vol passie bezig te zien !

Toch zijn er momenteel precies een overload aan regels voor kinderen. Vaak krijgen kinderen vandaag de dag snel te horen: ‘Zit stil’, ‘wees rustig’, ‘wat stiller’. Of een kindje dat iets energieker is, krijgt vaak ook al snel de stempel: ‘wat een lastig kind is dat’ of ‘ kzou er niet van verschieten dat hij/zij ADHD heeft’. Te snel wordt hun gedrag precies in vraag gesteld. Dit terwijl het kind vaak gewoon ja, een kind is. En dus speelt, zich inleeft in situaties, enthousiast is en geen uren aan een stuk stil kan zitten. Wie wel by the way?

Bij het ene kind uit zich dan soms iets meer dan bij een ander kind. So what, dat het ene kind ietsje luider of energieker is. Zolang ze maar respect tonen, beleefd zijn en dit niet gewoon doen puur om het uit te hangen. En als ze er echt overgaan, moeten ze uiteraard wel op de vingers getikt worden. Niet letterlijk btw !

Gezinsfotograaf-JDB-Fotografie-779

Maar verwachten we vaak gewoon ook niet te veel? Het is onmogelijk te verwachten dat een kind elke minuut van de dag stil is, amper beweegt of nooit kattekwaad uithaalt.

Vroeger vond men een kind dat stilzat abnormaal of dacht men dat hij/zij ziek was. Vandaag lijkt dit wat de norm te worden. Peuters en kleuters lijken maar meteen te moeten weten wat wel en niet hoort. Kinderen moeten steeds in het gareel lopen. En er lijkt geen plaats meer te zijn voor nieuwsgierigheid en enthousiasme.

Uiteindelijk moeten we blij zijn dat kinderen gewoon complexloos in het leven staan, een beetje karakter vertonen en gewoon op ontdekkingstocht gaan, waarbij ze de grenzen aftasten. Niets mis mee toch? Uiteindelijk is dit toch gewoon een onderdeel van hun ontwikkeling.

Dus aan alle mensen die meteen boos kijken of een label gaan opplakken als een kind wat luider of heviger is. Het kind doet het waarschijnlijk niet express, maar is waarschijnlijk gewoon een kind dat vanalles ontdekt in al zijn enthousiasme en nieuwsgierigheid. En wie weet zit je later in de zogezegde zelfde situatie en heb je ook een zogezegd ‘lastig’ kind.

Kinderfotograaf-JDB-Fotografie-538
Kinderfotograaf-JDB-Fotografie-155

Info@jdb-fotografie.be – +32 477 66 19 44